Om Hitlisten.NU
Danmarks officielle hitliste omfatter:

Album Top-40:
Listen over de 40 mest solgte albums på CD og som digitale downloads. Salgstallene for de to kategorier lægges sammen på denne kombinerede liste.

Track Top-40:
Listen over de 40 mest solgte digitale downloads. Tracklisten blev etableret 1. november 2007, hvor den afløste Single Top-20.

Streaming Top-20:
Listen over de 20 mest streamede sange fra kommercielle ’on demand’-streamingtjenester i Danmark (for eksempel WiMP og TDC Play). Nielsen Music modtager hver uge information om antallet af disse streams direkte fra udbyderne af streamingtjenesterne. Listen er introduceret ved indgangen til 2011.

Bit Album Top-20:
Listen over de 20 mest downloadede albums fra Danmarks musikabonnementstjenester (fx TDC Play). Denne liste adskiller sig fra Album Top-40 ved, at der ikke er tale om et konkret salg af et enkelt album, men om download af et album, som brugeren har adgang til som del af et abonnement. Et sådant abonnement kan enten være en del af et andet abonnement (fx et bredbåndsabonnement), som brugeren i forvejen betaler til på fx månedsbasis eller være et decideret musikabonnement, hvor brugeren for en fast pris fx pr. måned køber sig adgang til at downloade musiknumre. Nielsen Music modtager hver uge information om antallet af disse downloads direkte fra udbyderne af de pågældende abonnementstjenester.

Bit Track Top-20:
Listen over de 20 mest downloadede sange fra Danmarks musikabonnementstjenester (fx TDC Play). Denne liste adskiller sig fra Tracklisten ved, at der ikke er tale om et konkret salg af en enkelt sang, men om download af en sang, som brugeren har adgang til som del af et abonnement. Et sådant abonnement kan enten være en del af et andet abonnement (fx et bredbåndsabonnement), som brugeren i forvejen betaler til på fx månedsbasis eller være et decideret musikabonnement, hvor brugeren for en fast pris fx pr. måned køber sig adgang til at downloade musiknumre. Nielsen Music modtager hver uge information om antallet af disse downloads direkte fra udbyderne af de pågældende abonnementstjenester.

Ringetonelisten Top-10:
Listen over de 10 mest downloadede ringetoner i Danmark. Ringetoner er i denne forbindelse den type ringetoner, som også betegnes bl.a. ”True Tones”, ”Real Tones” eller ”Ringtunes”. Dvs. ringetoner som er baseret på den originale indspilning af et musiknummer i form af et klip herfra og/eller evt. et særligt mix af det pågældende nummer. Listen omfatter således ikke hverken monofoniske eller polyfoniske ringetoner. Nielsen Music modtager hver uge information om antallet af ringetone-downloads direkte fra udbyderne af disse.

Compilation Top-10:
Listen over de 10 mest solgte compilation-albums på CD og som digitale downloads. Salgstallene for de to kategorier lægges sammen på denne kombinerede liste.

Airplay Top-20:
Listen over de 20 mest spillede sange på de mest lyttede danske radiostationer. Denne liste udarbejdes også af Nielsen Music for IFPI Danmark. Tallene baserer sig på faktisk monitorering af de pågældende radiostationers musikafspilning vægtet i forhold til stationernes lyttertal.

Musik DVD Top-10:
Listen over de 10 mest solgte musik-DVD’er. Kravet til en musik-DVD er, at indholdet hovedsageligt skal være musik. Typisk vil der være tale om koncertoptagelser eller musikvideoer, men der kan naturligvis også indgå elementer af interviews, behind-the-scenes optagelser o.lign.

Entertainment DVD Top-10:
Listen over de 10 mest solgte entertainment-DVD’er. Entertainment-kategorien opfattes bredt. Der kan fx være tale om stand-up comedy, shows eller TV-(comedy)serier. Men ikke spillefilm. Filmbranchen har egne hitlister over salg og udlejning af spillefilm, se fx HE+ Videotraileren.


Hvornår offentliggøres Hitlisten?
Danmarks officielle hitliste offentliggøres her på sitet www.hitlisten.nu hver torsdag midnat. Du kan være blandt de første til at få den nye liste ved at tilmelde dig vores mail-service her på siden. En række andre danske medier offentliggør uddrag af de forskellige lister i dagene efter. Hør fx Tracklisten på The Voice hver fredag kl. 16-18 med genudsendelse hver søndag kl. 10-12.


Hvornår kan man se, at en udgivelse har fået guld og platin?
Når en udgivelse opnår et salg af en vis størrelse, certificerer IFPI Danmark den pågældende udgivelse guld, platin, dobbelt-platin o.s.v. Kriterierne for tildeling af guld og platin afhænger af, hvilken type udgivelse, der er tale om. Du kan læse alt om kriterierne for tildeling af guld- og platin her. På Hitlisten.NU opdateres guld- og platincertificeringer samtidig med, at hitlisterne opdateres torsdag midnat baseret på den foregående kalenderuge. Det betyder, at en udgivelse, der bliver certificeret guld eller platin i én uge, først vil figurere på listen med guld- eller platin-ikonet ugen efter. Du kan derfor opleve at læse i avisen eller se i TV, at en kunstner har fået platin for en udgivelse, uden at det fremgår af Hitlisten.NU. Det vil det så gøre ugen efter.


Hvem står bag Hitlisten?
I Danmark er det IFPI Danmark, der står bag den officielle hitliste. IFPI Danmark er den danske afdeling af pladeselskabernes internationale brancheorganisation (International Federation Of The Phonographic Industry), og IFPI’s medlemmmers udgivelser udgør mere end 95% af den musik, der sælges i Danmark. Men Hitlisten.NU er ikke forbeholdt IFPI Danmarks medlemmer. Alle udgivelser kan komme på listen, under forudsætning af at de opfylder de kriterier (bl.a. mht. pris og distributionsform), der er aftalt mellem IFPI Danmark og den internationalt anerkendte analysevirksomhed Nielsen Music. Det er Nielsen Music, der udarbejder listerne på vegne af IFPI Danmark, og som kontrollerer, at reglerne overholdes. Nielsen Music udarbejder hitlister i en lang række lande verden over.


Hvordan bliver Hitlisten til?
Nielsen Music indsamler løbende data fra detailhandelen – både pladebutikker, radio- og TV-butikker, supermarkeder og de digitale musikbutikker på nettet. Hver gang der bliver solgt en CD i de butikker, som leverer data til Hitlisten, eller en sang bliver downloadet fra en af de lovlige musikbutikker på nettet, registreres salget elektronisk, og bliver dermed en del af datagrundlaget for Hitlisten. Når Nielsen Music modtager data fra butikkerne, beregnes Hitlisten på baggrund af gennemprøvede analysemetoder, så man også tager hensyn til det beregnede salg fra de butikker, som ikke rapporterer i den pågældende uge.

Nielsen Music anser Hitlisten for statistisk meget sikker. "Data grundlaget er meget omfattende i forhold til, hvad der normalt arbejdes med inden for statistiske beregninger", siger den produktionsansvarlige hos Nielsen Music, Michael Heitmann. Han tilføjer: "Ved et folketingsvalg anses meningsmålinger for sikre, når de beregnes på baggrund af ca. 1.200 –1.300 interviews. Til sammenligning beregnes Hitlisten på baggrund af mere end 70% af musiksalget i Danmark".

Airplay Top-20 opgøres på basis af monitorering af de pågældende radiostationers faktiske musikafspilning.


Kan man snyde med Hitlisten?
Hitlisten er underlagt meget streng kvalitetskontrol, og Nielsen Music sikrer gennem stikprøver og andre undersøgelsesmetoder, at forsøg på kunstig påvirkning af Hitlisten undgås - fx ved systematiske opkøb af egne udgivelser el.lign.. IFPI Danmark har også udviklet et regelsæt på området, som medlemmerne er forpligtet til at overholde. Og IFPI har alvorlige sanktionsmuligheder (inkl. bøder, eksklusion m.m.) over for pladeselskaber og/eller kunstnere, der prøver at påvirke Hitlisten kunstigt. Det er derfor yderst sjældent, at der opstår problemer med ”hitliste-snyd” i Danmark. Det er ifølge sagens natur ikke muligt at snyde med Airplay Top-20, idet denne baserer sig på digital monitorering af den faktiske afspilning på radiostationerne.

© 2011 Hitlisten.NU / Nielsen Music / IFPI Danmark

Tilmeld dig
Hitlisten.NU's
e-mailserviceTilmeld
Afmeld